top of page

Μέτρηση εκπνεόμενου Μονοξειδίου του Άνθρακα

Έγινε ενημέρωση: 27 Οκτ 2022


Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) είναι ένα άοσμο δηλητηριώδες αέριο που βρίσκεται στον καπνό του τσιγάρου, σε καυσαέρια και σε ατελή καύση ξύλων σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαερισμό όπως σε εκδήλωση πυρκαγιάς.


Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι επιβλαβές γιατί εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στους ιστούς και στα κύτταρα του οργανισμού μας. Εάν είστε έγκυος, μπορεί να εμποδίσει το μωρό σας να πάρει αρκετό οξυγόνο για να αναπτυχθεί.

Η μέτρηση του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) στον εκπνεόμενο αέρα γίνεται με τη βοήθεια ειδικής συσκευής μέσα στην οποία φυσάει ο ασθενής. Είναι μία εξέταση τελείως ανώδυνη, εύκολη και χωρίς επιπλοκές. Χρησιμοποιείται σαν εργαλείο στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος καθώς και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υπόνοια δηλητηρίασης, μέσω εισπνοής, από μονοξείδιο του άνθρακα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα CO είναι καπνιστές. Εφόσον τα επίπεδα του CO παρουσιάζουν μείωση με την διακοπή του καπνίσματος, αυτό αποτελεί επιπλέον κίνητρο για τον καπνιστή να συνεχίσει την προσπάθεια. Είναι σημαντικό ο καπνιστής να γνωρίζει πως και οι νεότερες συσκευές θέρμανσης του καπνού (Tobacco Heating Products) παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα.


Τα αποτελέσματα της μέτρησης

Η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page