top of page

Διακοπή Καπνίσματος - Βελονισμός

Έγινε ενημέρωση: 5 Νοε 2023

Ενδιαφέροντα στατιστικά για το κάπνισμα:

  • Το 50% των καπνιστών θα νοσήσει λόγω που καπνίσματος.

  • Η ζωή ενός καπνιστή μειώνεται κατά 10 έτη κατά μέσο όρο από το κάπνισμα

  • Ένα παιδί σε οικογένεια καπνιστών καπνίζει 80-120 τσιγάρα το έτος

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αντιμετώπιση/διακοπή του καπνίσματος:

  • Μόνο το 2-3% των καπνιστών μπορεί να διακόψει χωρίς βοήθεια.

  • Ο βελονισμός είναι μια φυσική, ασφαλής, απλή και αποτελεσματική μέθοδος απεξάρτησης από τη νικοτίνη.

  • Για επιτυχημένη αντιμετώπιση συνήθως χρειάζονται 1-6 συνεδρίες ανάλογα με το βαθμό εξάρτησης και την αποφασιστικότητα του καπνιστή.

  • Ο βελονισμός ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την όρεξη βοηθώντας ταυτόχρονα στον έλεγχο του σωματικού βάρους.


Το κάπνισμα δεν είναι μια «κακή συνήθεια», ούτε ο καπνιστής είναι αδιάφορος για την υγεία του. Είναι ένα χρόνιο νόσημα καθώς ο εθισμός στη νικοτίνη είναι πολύ ισχυρός. Η νικοτίνη είναι η 3η πιο εξαρτησιογόνος ουσία μετά την ηρωίνη και την κοκαΐνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διακοπή καπνίσματος αναβάλλεται συνεχώς από τους καπνιστές, αν και οι περισσότεροι θέλουν να διακόψουν ή έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν. Και αυτό είναι αναμενόμενο καθώς είναι γνωστά και αποθαρρυντικά τα συμπτώματα που εμφανίζονται από τη διακοπή του τσιγάρου, σωματικά και ψυχολογικά (σύνδρομο εξάρτησης από τη νικοτίνη). Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για αυτή την χρόνια εξάρτηση. Γι αυτό είναι τόσο σημαντική η υποστήριξη του καπνιστή με την κατάλληλη συμβουλευτική και θεραπευτική αγωγή ώστε εξομαλυνθούν ή και να εξαλειφθούν πλήρως τα συμπτώματα απόσυρσης και η επιθυμία για τσιγάρο ώστε να διακόψει επιτυχώς. Διαφορετικά μόνο το 2-3% των καπνιστών μπορεί να διακόψει χωρίς βοήθεια.




Πόσο εξαρτημένος είμαι από την νικοτίνη;


Απαντήστε το παρακάτω ερωτηματολόγιο (Κλίμακα Fagerstrom για την εξάρτηση από την νικοτίνη) και μάθετε τον βαθμό εξάρτησής σας.



Ευεργετικές αλλαγές στο σώμα μας με την διακοπή καπνίσματος:


  • 20 λεπτά μετά τη διακοπή: Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή μας πίεση, μειώνονται.

  • 12 ώρες μετά τη διακοπή: Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μας μειώνεται στο φυσιολογικό.

  • 2-12 εβδομάδες μετά τη διακοπή: Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και η πνευμονική μας λειτουργία αυξάνεται.

  • 1-9 μήνες μετά τη διακοπή: Ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται.

  • 1 έτος μετά τη διακοπή: Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου έχει μειωθεί στο μισό.

  • 5 χρόνια μετά τη διακοπή: Ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, της κεφαλής-τραχήλου και του λάρυγγα μειώνεται στο μισό. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται ενώ για τα επόμενα 5 έως 15 χρόνια είναι ίδιος με κάποιου που δεν έχει καπνίσει.

  • 10 χρόνια μετά τη διακοπή: Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό, σε σχέση με τον καπνιστή

  • 15 χρόνια μετά τη διακοπή:Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι ίδιος με κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ.


Φαρμακευτική υποστήριξη

Η φαρμακευτική υποστήριξη μπορεί να γίνει με εγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία μειώνουν τα στερητικά συμπτώματα και την επιθυμία για κάπνισμα. Αυτά είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης σε διάφορες μορφές (αυτοκόλλητα, τσίχλα, σπρευ, εισπνοές), καθώς και τα φάρμακα βαρενικλίνη (Champix) και βουπροπιόνη (Zyban) που θα πρέπει να συνταγογραφηθούν στην κατάλληλη δοσολογία.


Διακοπή καπνίσματος με βελονισμό

Ο βελονισμός είναι μια φυσική, ασφαλής, απλή και αποτελεσματική μέθοδος απεξάρτησης από τη νικοτίνη.


Ποια είναι η διαδικασία;

Ο βελονισμός είναι μια ιατρική πράξη που η εφαρμογή της δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία από τον καπνιστή, παρα μόνο να επιθυμεί συνειδητά να διακόψει. Οι βελόνες είναι μιας χρήσης, πολύ λεπτές σαν τρίχα και τοποθετούνται χωρίς πόνο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Για την διακοπή καπνίσματος τοποθετούνται 6-10 βελόνες στο λοβό του αυτιού, ή και στο πρόσωπο/σώμα. Μετά από 15-20 λεπτά αφαιρούνται και θα πρέπει να μην καπνίσετε για 12 ώρες. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 8 ώρες περίπου. Οι καπνιστές αναφέρουν δηλαδή αποστροφή για τον καπνό, μειώνονται τα συμπτώματα της στέρησης και μπορούν να ελέγξουν την επιθυμία για κάπνισμα, ακόμα και να ξεχάσουν ότι θέλουν να καπνίσουν!


Πώς δρα o βελονισμός;

Με τον βελονισμό ενεργοποιούνται οι κατάλληλοι νευρικοί υποδοχείς που με τη σειρά τους προκαλούν έκκριση ενδογενών ουσιών στον εγκέφαλο και δρουν στις περιοχές που επιδρά και η νικοτίνη, υποκαθιστώντας έτσι το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη αυτής.

Μειώνεται λοιπόν η ένταση των συμπτωμάτων των πρώτων ημερών από την έλλειψη νικοτίνης και ο καπνιστής που επιθυμεί να διακόψει το πετυχαίνει με την μικρότερη δυνατή προσπάθεια, διατηρώντας τον έλεγχο. Συνήθως χρειάζονται μία έως έξι επισκέψεις αναλόγως του βαθμού εξάρτησης. Για την μακροχρόνια αποχή από το κάπνισμα και κυρίως τους πρώτους 6 μήνες ο βελονισμός μπορεί να επαναληφθεί μετά από κάποιο διάστημα εάν ο ασθενής νιώσει ότι πάει να υποτροπιάσει και θέλει να ξανακαπνίσει.

Σε κάθε ασθενή διαμορφώνεται εξατομικευμένο πλάνο διακοπής καπνίσματος που μπορεί να συμπεριλάβει συνδυαστικά τον βελονισμό, την συμβουλευτική και τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την μέγιστη επιτυχία και διατήρηση του αποτελέσματος.

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα


Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πιο ευαίσθητη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Οι επιπλοκές του καπνίσματος στη μητέρα και στο έμβρυο είναι πολλές και βαρύτατες. Είναι όμως ταυτόχρονα μια ιδανική περίοδος για την διακοπή καπνίσματος καθώς το εσωτερικό κίνητρο της μητέρας είναι ισχυρό.


Όταν καπνίζει η μητέρα «καπνίζει» και το έμβρυο καθώς μέσω του πλακούντα μεταφέρονται σε αυτό όχι μόνο το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη, αλλά και 7.000 χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 70 έχουν επιβεβαιωμένη καρκινογεννητική ικανότητα.

Είναι σημαντικό λοιπόν να τονιστεί ότι η απλή μείωση των ημερησίων τσιγάρων δεν αρκεί καθώς οι τοξικές ουσίες δεν αποβάλλονται από το αμνιακό υγρό. Ταυτόχρονα η νικοτίνη ως λιποδιαλυτή ουσία έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις στους εμβρυικούς ιστούς με δυσμενείς επιδράσεις. Επίσης αυτή τη περίοδο ο μεταβολισμός της νικοτίνης αυξάνεται κατά 60-140% με αποτέλεσμα η έγκυος να έχει ανάγκη μεγαλύτερο αριθμό τσιγάρων.

Πολλές γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κάνουν με την πρόθεση να το ξαναρχίσουν μετά τη γέννηση. Τα ποσοστά υποτροπής μετά τον τοκετό είναι εξαιρετικά υψηλά (29-85%) μεταξύ των γυναικών που επιτυγχάνουν διακοπή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό λοιπόν οι νέες μητέρες να έχουν την κατάλληλη ιατρική υποστήριξη από την πρώτη στιγμή της κύησης αλλά και μετά τον τοκετό ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη αυτής της προσπάθειας και να διατηρηθούν


Επιπλοκές του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη

Πηγή: European Network for Smoking and Tobacco


Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για τη διακοπή καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και στη γαλουχία;


Όχι. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα βουπροπιόνη και βαρενικλίνη δεν έχουν έγκριση για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επίσης τα υποκατάστατα νικοτίνης δεν χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς η νικοτίνη επιβαρύνει το έμβρυο. Η συμβουλευτική και η ψυχολογική υποστήριξη έχουν σημαντικό ρόλο. Η μόνη φυσική, ασφαλής, αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος για αυτή την περίοδο είναι ο βελονισμός εφόσον εφαρμόζεται από εκπαιδευμένο ιατρό καθώς υπάρχουν αλλαγές στα πρωτόκολλα βελονισμού κατά την εγκυμοσύνη. Ο σωματικός βελονισμός και ο ωτοβελονισμός είναι μια ιατρική πράξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και το επιλέγουν οι περισσότερες γυναίκες.




Βελονισμός και ρύθμιση όρεξης


Είναι γνωστό ότι η νικοτίνη αυξάνει τον μεταβολισμό του οργανισμού και ταυτόχρονα μειώνει την όρεξη. Η διακοπή του καπνίσματος επαναφέρει τον μεταβολισμό στα φυσιολογικά του επίπεδα και το φαγητό αντικαθιστά συχνά το κάπνισμα. Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι κάτι που απασχολεί συχνά τους καπνιστές. Υπάρχει όμως τρόπος να διατηρήσουμε τον έλεγχο του σωματικού βάρους με τη βοήθεια του βελονισμού, και αν τον συνδυάσουμε με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση να το μειώσουμε, στα πλαίσια της γενικότερης αποτοξίνωσης του οργανισμού μας.


Ο βελονισμός έρχεται λοιπόν να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια μέσω ρύθμισης της όρεξης και του μεταβολισμού και μείωσης του άγχους. Ο βελονισμός βοηθάει στην εξισορρόπηση των ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη, αυξάνει δηλαδή την έκκριση λεπτίνης που δίνει αίσθημα κορεσμού και μειώνει την γκρελίνη την ορμόνη της πείνας. Η μείωση του άγχους που βλέπουμε με τον βελονισμό θα μειώσει με τη σειρά του την συναισθηματική πείνα. Ταυτόχρονα ο βελονισμός βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ο ποιοτικός ύπνος εκτός από το αίσθημα ευεξίας ρυθμίζει τις ορμόνες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και μειώνει την κορτιζόνη. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι όσο κοιμόμαστε δεν τρώμε! Ο βελονισμός λοιπόν είναι ένα επιπλέον βοήθημα μαζί με την άσκηση και την διατροφή στην διατήρηση του σωματικού βάρους και στο αδυνάτισμα.


Για την ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης χρειάζονται συνήθως 20-30 λεπτά ηλεκτροβελονισμού ή κλασικού βελονισμού μαζί με ωτοβελονισμό, με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα για 4- 6 εβδομάδες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.




Στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος και βελονισμού παρέχεται ολοκληρωμένη στήριξη του καπνιστή με πλήρη κατανόηση στις ανάγκες του.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page