top of page

Αέρια αίματος

Έγινε ενημέρωση: 5 Οκτ 2022

Αέρια αίματος λέγεται η ανάλυση αίματος από την αρτηρία ώστε να αξιολογηθεί η οξυγόνωση του οργανισμού καθώς και άλλες παρέμετροι που είναι σημαντικές όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το pH ,οι ηλεκτρολύτες όπως νάτριο και κάλιο και η αιμοσφαιρίνη. Βγαίνουν έτσι συμπεράσματα για την λειτουργία των πνευμόνων, την οξυγόνωση των ιστών αλλά και την γενικότερη οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού. Βλέπουμε ότι η λήψη αερίων αίματος δίνει συνολικά πολλά περισσότερα στοιχεία για την ανταλλαγή αερίων του οργανισμού από ότι μόνο η μέτρηση κορεσμού οξυγόνου που γίνεται αναίμακτα με το οξύμετρο.


Η λήψη αρτηριακού αίματος στο ιατρείο γίνεται συνήθως από την κερκιδική αρτηρία στον καρπό του χεριού, μετά την τοπική τοποθέτηση αναισθητικής κρέμας για την ελαχιστοποίηση της ενόχλησης. Η ποσότητα αίματος που συλλέγεται είναι πολύ μικρή (1ml) και τα αποτελέσματα βγαίνουν από τον αναλυτή άμεσα εντός λεπτών. Μετά την αιμοληψία θα χρειαστεί να πιέσετε το σημείο της παρακέντησης για μερικά λεπτά ώστε να σταματήσει τυχόν μικρή αιμορραγία.



Πότε να κάνω την εξέταση;

Η εξέταση θα ζητηθεί σε ορισμένους ασθενείς για τον ολοκληρωμένο έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας σε σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση, λοιμώξεις αναπνευστικού κ.ά. καθώς και για την αξιολόγηση της θεραπείας.

Επίσης χρειάζεται για την συνταγογράφηση οξυγονοθεραπείας κατ΄οίκον εφ΄όσον αυτή κριθεί αναγκαία. Με τα αέρια αίματος διαπιστώνουμε εάν λαμβάνεται η σωστή ποσότητα οξυγόνου σε ασθενείς που είναι ήδη σε οξυγονοθεραπεία.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page