top of page

Άσθμα και εγκυμοσύνη

Έγινε ενημέρωση: 5 Οκτ 2022




Τι συμβαίνει με το άσθμα όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το άσθμα με διαφορετικούς τρόπους. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, το άσθμα βελτιώνεται, στο ένα τρίτο δεν αλλάζει και στο ένα τρίτο μπορεί να επιδεινωθεί. Γι΄αυτό κατά την εγκυμοσύνη η παρακολούθηση γίνεται πιό συχνά (ανά 4-6 εβδομάδες)

Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό να λαμβάνουν τακτικά φάρμακα για το άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το άσθμα πρέπει να ελέγχεται καλά, προσαρμόζοντας τη θεραπεία αν χρειαστεί, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για το μωρό. Κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν γίνεται προσπάθεια αποκλιμάκωσης της αγωγής ακόμα και αν το άσθμα είναι ελεγχόμενο.

Εάν μείνω έγκυος, μπορώ να σταματήσω το φάρμακο για το άσθμα;

Όχι, αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τη μητέρα και το μωρό. Ο έλεγχος του άσθματος πρέπει να βελτιστοποιηθεί σε μια έγκυο γυναίκα για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για το μωρό. Τα περισσότερα φάρμακα για το άσθμα είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες με τον γιατρό σας.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος παρόξυνσης άσθματος, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματά τους και όσες καπνίζουν θα πρέπει να το κόψουν καθώς το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page