top of page

Εξερευνώντας τον ρόλο του βελονισμού στην απώλεια βάρους

Έγινε ενημέρωση: 5 Νοε 2023

Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά;


Η απώλεια βάρους είναι ένας κοινός στόχος για πολλά άτομα που προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Μαζί με την κλασική και απαραίτητη προσέγγιση της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής άσκησης, ο βελονισμός ως συμπληρωματική μέθοδος έχει κερδίσει την προσοχή για τα οφέλη της σε αυτή την προσπάθεια.

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική που περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Διεγείροντας αυτά τα σημεία, ο βελονισμός στοχεύει στην αποκατάσταση της ισορροπίας της ενέργειας μέσα στο σώμα.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες μελέτες στον βιοιατρικό βελονισμό ο ερεθισμός συγκεκριμένων σημείων και νεύρων οδηγεί σε νευρο-ανοσοτροποποιητική απάντηση του σώματος, ρυθμίζοντας την ομοιόσταση του οργανισμού.




Πώς ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους:


Ρύθμιση της όρεξης: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης όταν ενεργοποιηθούν συγκεκριμένα σημεία που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τα σήματα πείνας και κορεσμού. Mπορεί έτσι να βοηθήσει στις λιγούρες, στον έλεγχο της υπερφαγίας και στην αίσθηση πληρότητας.


Μείωση του στρες: Το στρες μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους καθώς ενισχύει την συναισθηματική πείνα. Το άτομο δηλαδή στρέφεται στην ικανοποίηση μέσω του φαγητού για να καλύψει συναισθηματικές εντάσεις και κενά. Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες και βοηθώντας στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων.


Μεταβολική Ενίσχυση: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να εξισορροπήσει τον μεταβολισμό επηρεάζοντας τις ορμόνες και τα ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη, την παραγωγή ενέργειας και την αποθήκευση λίπους. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί θρεπτικά συστατικά και να καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά.


Ορμονική ισορροπία: Οι ορμονικές ανισορροπίες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και στην λεπτίνη μπορούν να επηρεάσουν τη διαχείριση του βάρους. Ο βελονισμός συμπληρωματικά μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων, προάγοντας τη συνολική ευεξία και δυνητικά υποστηρίζοντας την απώλεια βάρους.


Πεπτική υποστήριξη: Οι θεραπείες βελονισμού συχνά περιλαμβάνουν σημεία που στοχεύουν το πεπτικό σύστημα. Διεγείροντας αυτά τα σημεία, ο βελονισμός έχει την δυνατότητα να βελτιώσει την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά την προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους.



Αποτελεσματικότητα του βελονισμού:


Ο βελονισμός έρχεται ως μια συμπληρωματική θεραπεία για να ενισχύσει την προσπάθεια απώλεια βάρους και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια αυτόνομη μέθοδος που οδηγεί σε απώλεια κιλών. Λειτουργεί καλύτερα όταν ενσωματώνεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και αλλαγές στις επιβλαβείς συνήθειες.


Η ανταπόκριση κάθε ατόμου στον βελονισμό μπορεί να ποικίλλει και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από παράγοντες όπως η σοβαρότητα του προβλήματος βάρους, οι υποκείμενες παθήσεις υγείας και τα ατομικά χαρακτηριστικά.


Θυμηθείτε, η απώλεια βάρους είναι μια σταδιακή διαδικασία και δεν υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους. Ο βελονισμός έχει την δυνατότητα να ενισχύσει την προσπάθειά σας μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που συνδυάζει την υγιεινή διατροφή, την τακτική σωματική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο και τη διαχείριση του άγχους.


Η καθοδήγηση από έναν ειδικευμένο και πιστοποιημένο βελονιστή μπορεί να επιφέρει με ασφάλεια τα βέλτιστα αποτελέσματα, καθώς θα παρέχει εξατομικευμένη θεραπεία με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους στόχους σας.


Στήριξε την προσπάθειά σου και πέτυχε τον στόχο σου:



Βιβλιογραφία:


1. Zhang K, Zhou S, Wang C, Xu H, Zhang L. Acupuncture on Obesity: Clinical Evidence and Possible Neuroendocrine Mechanisms. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Jun 14;2018:6409389

2. Cho SH, Lee JS, Thabane L, Lee J. Acupuncture for obesity: a systematic review and meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2009 Feb;33(2):183-96.

3. Yao J, He Z, Chen Y, Xu M, Shi Y, Zhang L, Li Y. Acupuncture and weight loss in Asians: A PRISMA-compliant systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2019 Aug;98(33):e16815.

4. Kim SY, Shin IS, Park YJ. Effect of acupuncture and intervention types on weight loss: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2018 Nov;19(11):1585-1596. doi: 10.1111/obr.12747. Epub 2018 Sep 4.

5. Paspala I, Katsiki N, Kapoukranidou D, Mikhailidis DP, Tsiligiroglou-Fachantidou A. The role of psychobiological and neuroendocrine mechanisms in appetite regulation and obesity. Open Cardiovasc Med J. 2012;6:147-55. doi: 10.2174/1874192401206010147.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page